Monday, November 22, 2010

Hapuskan bumiputera?

Perancangan dan usaha golongan minoriti Bukan Melayu terutama Chauvinis Cina tidak pernah serik ataupun muak dengan sikap degil dan mencabar mereka sehingga wajar dipertimbangkan sebagai bersifat ‘Tidak Berterima Kasih dan Taat Setia’. Kedegilan dan kecenderungan melakukan provokasi, walaupun di’kaburi’ sebagai “Resolusi dari sebarang program diskusi intelektual dan ilmiah” sebenarnya tidak melenyapkan niat asas dan objektif yang ingin dicapai.

Walaupun telah dijelaskan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak semasa Perhimpunan Agung UMNO ke 61 pada 21-23 Oktober lepas bahawa peruntukan tertentu yang melibatkan orang Melayu dan ugama Islam seperti Artikel 3, 149, 152 dan 153 Perlembagaan Persekutuan tidak boleh dipinda maka tidak perlu ianya dibincangkan samada secara intelektual atau terbuka (dalam bentuk referenduma tau sebagainya), namun ada yang masih lagi berdegil.
Perhimpunan Agung Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong) di Johor Bahru pada 6 Nov 2010 lalu telah meluluskan 36 usul berhubung politik, pendidikan, budaya, agama dan sosial. Kandungnnya sama dikatakan sama seperti tuntutan “Suqiu” 1999. Ianya dikatakan akan dikemukakan pada Kabinet tidak lama lagi.
Antara sebahagian dari 17 tuntutan Suqiu yang dimajukan oleh 2,093 NGO Cina ialah kesama rataan ugama, menghapuskan taraf ‘Bumiputra’, menghapuskan sistem ‘kuota’, kesama rataan peluang perniagaan semua peringkat, mengkaji dan memansuhkan Akta Pelajaran 1996 iaitu membenarkan sekolah dilaksanakan dengan bahasa ibunda masing masing dan menolak ‘Sekolah Wawasan’.
Dalam kongress ekonomi Cina yang dianjurkan MCA baru baru ini, isu mengenai kuota Bumiputra dan peluang untuk kontrak dari Kerajaan secara terbuka sepenuhnya telah dibangkitkan. Tindakan tindakan kenyataan seperti ini yang mengundang reaksi orang Melayu, terutama mereka yang mendukung semangat nasionalism agar apa yang telah dicapai semasa negara ini ditubuhkan termasuk ‘Kontrak Sosial’ agar tidak dibangkit, jauh sekali dicabar.
Akibat desakan dan tuntutan masyarakat Bukan Melayu terutama minoriti dari etnik Cina yang makin sistematik, konsisten dan lantang, maka NGO Melayu seperti PERKASA dan Majlis Perundingan Melayu mula ditubuhkan dan mendapat perhatian intensif. Walaupun keujudan dan meningkatnya populariti dan penerimaan NGO Melayu ini dikalangan orang Melayu sebenarnya adalah bersifat reaktif dan bertujuan untuk mempertahankan apa yang telah dipersetujui dan termaktub (termasuk dalam Perlembagaan Persekutuan) bagi orang Melayu, ianya dilabel sebagai ‘rasisi’ dan ‘desakan amalan perkauman yang berpanjangan’ oleh Bukan Melayu, terutama golongan ekstremis dan chauvinis.
Beberapa hari lepas Timbalan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Dato’ Zaini Hassan mencadangkan agar setiap 13 Mei disambut secara positif sebagai ‘Hari Perpaduan’. Namun golongan Chauvinis Cina mula menyerang cadangan ini dan beberapa ADUN DAP telah membuat laporan Polis keatas Zaini.
Tindakan Hua Zong ini semestinya akan menerima reaksi negatif dan mungkin bernada emosi oleh orang Melayu, terutama setelah penjelasan tegas PM Dato’ Seri Najib pada ucapan penggulungan PAU ke 61 pada 23 Oktober 2010. Ianya tidak akan melenyapkan rasa pra-sangka dan makin merenggangkan jurang antara kaum. Gagasan ’1 Malaysia’ makin akan sukar untuk dicapai bagi membawa Malaysia ke tahap yang lebih tinggi.

1 comment:

  1. Untuk menghapus "Kaum Bumiputera" di Malaysia bukanlah mudah dari segi fizikalnya. Berdasarkan jumlah penduduk di Malaysia kita mempunyai jumlah penduduk hampir 27 juta orang. 65 % terdiri dari orang Melayu dan kaum bumiputera Sabah dan Sarawak ( 58 % darinya beragama Islam ), manakala orang Cina 25 % atau hampir 7 juta orang, manakala orang India hanya 8 % sahaja,manakala bakinya terdiri dari pelbagai bangsa minoriti. Negara kita telah merdeka selama 53 tahun, dan sudah pun mencapai banyak kemajuan dan kejayaan demi kejayaan dalam pembangunan ekonomi negara. Rakyat hidup aman dan sentiasa berteloransi antara kaum dengan baik sekali.Tetapi sejak akhir-akhir ini, suara-suara sumbang yang kurang enak telah mula kedengaran
    semula oleh rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Apa yang kaum Cina kurang puasa hati kita pun tak tahu ??? Separuh kekayaan bumi Malaysia sudah mereka perolehi, apa mereka hendak lagi....!! Tuntutan kaum Cina Malaysia ( Pertubuhan Hua Zong dan Suqiu - termasuk 17 perkara ) ke atas kerajaan BN sekarang seolah-olah mencabar kewibawaan orang Melayu sebagai tampuk pemerintahan yang kurang disenangi. Artikel 3, 143,152 dan 153,Perlembagaan Persekutuan menjadi sasaran mereka, seolah-olah ia tidak diperlukan lagi. Apa yang kita lihat usaha ini adalah cuba menguji kekuatan dan perpaduan kaum bumiputera Malaysia sebelum pilihanraya ke 13. Kaum ini bercita-cita untuk mengambil alih pemerintahan BN yang ada, itulah cita-cita mereka sekarang.Gendang Cina sudah mula berbunyi...... seperti yang dikatakan oleh blog MUDA TENGAH Gagasan 1 Malaysia menghadapi cabaran getir.

    ReplyDelete